— Ce i-ați cere astăzi lui Moș Crăciun?

— Un loc în care să pot muri în liniște

Nimeni niciodată nu ar trebui să ceară de Crăciun un loc în care să poată muri.

În România cei mai mulți bătrâni nu pot alege cu cine să petreacă sărbătorile sau unde, nici ce cadouri să primească de Crăciun. Pentru ei această perioadă este una în care se simt și mai singuri și în care tot ce le rămâne sunt amintirile despre sărbătorile cu gălăgie, brad împodobit și masa plină.

Trei destine diferite, aceeași durere: singurătatea de Sărbători.

Din păcate, cuvintele doamnei Amalia arată drama bătrânilor abandonați din România, care nu mai așteaptă sărbătorile, ci își așteaptă sfârșitul între patru pereți.

Tragedia doamnei Amalia este că cei patru pereți (chiar patru, pentru că stă într-o garsonieră confort II), nu sunt nici măcar ai ei. După o viață de muncă, și-a pierdut casa în urma unei înșelătorii. A ajuns, la 83 de ani, să locuiască cu chirie în condiții mai mult decât modeste. Cel mai rău suferă după sutele de cărți pe care nu le-a putut lua cu ea.

„Fără cărți mor câte un pic în fiecare zi”

Nu mai are nicio decorațiune de Crăciun, împodobește „dragonul și cu puiul său”, un bibelou primit cadou de la o altă bunică care face parte din Asociația Niciodată Singur. Ține mult la el și la Alina, voluntara care o vizitează și o ajută.

„Ne completăm reciproc. E ca și când aș avea o familie aproape de mine. Când îi văd privirea caldă și mă întreabă dacă mă poate îmbrățișa, parcă sunt într-o altă lume.”

La Ploiești, între alți patru pereți, doamna Steliana are un singur număr salvat în telefonul ei cu butoane: pe cel al Iuliei, voluntara Niciodată Singur.

„Am crescut copii, dorința mea a fost să aibă și ei dragoste de mine cum am avut și eu de ei. Dar am rămas singură. E foarte rău să nu știe nimeni că exiști.”

Când o întrebi cu cine schimbă o vorbă zi de zi îți răspunde „cu pereții și cu Cel de Sus”. După ce un fiu i-a murit și un altul i-a întors spatele, viața ei s-a transformat doar în tristețe. Nu e de mirare că cel mai rău o supără inima. Până când a intrat în familia Niciodată Singur, doamna Steliana nu primise niciodată un cadou de Crăciun. Niciodată, nimic: „Eram învățată să fiu dată la o parte.”

La Cluj, o altă casă, aceleași tristeți. Doamna Cornelia împlinește curând 80 de ani.

A fost profesoară, nu a avut copii, dar a crescut un băiat pe care l-a ajutat să ajungă om mare. A ajuns și a plecat în Germania, pentru o viață mai bună. Pasiunea ei au fost drumețiile, a ajuns pe toți munții din România. Acum, din cauza unei operații la șold, călătorește doar cu gândul. De 7 ani face Crăciunul singură în casă. Mare i-a fost mirarea când voluntarii Niciodată Singur i-au adus cadouri și bunătăți, anul trecut de sărbători.

„De mâncare poate altcineva avea nevoie mai mare. Dar faptul că mă vizitează și mă înveselesc, nu vă dați seama ce înseamnă asta ca ajutor. Nu vă dați seama! Astea le înțelegi numai când le trăiești pe pielea ta.”

De 8 ani, la Niciodată Singur aducem sărbătorile înapoi pentru 500 de vârstnici care se confruntă cu singurătatea.
Bunătatea ta schimbă totul pentru ei!

Donează!

Alături de generozitatea ta, voluntarii noștri oferă vârstnicilor grija și sprijinul lor, acum și pe durata întregului an. Și pentru că de sărbători, singurătatea e cea mai dureroasă, 300 de voluntari sunt gata să calce pragul fiecărui vârstnic și să îi transmită gândurile tale bune.

Apasă pe coșul pe care vrei să îl dăruiești!

75 lei

bunicul primește din partea ta un cadou generos de Crăciun

100 lei

îi oferi bunicului un cadou generos de Crăciun și un calendar de perete pe 2024

300 lei

inviți bunicul la o masă de Crăciun, unde va primi și un cadou generos
Dacă vrei să susții un vârstnic pe toată durata anului 2024, o poți face, dacă alegi o donație lunară.
Pentru companii

Direcționați 20% din impozit

Susțineți financiar, prin redirecționarea gratuită a până la 20% din impozitul pe venit/profit al companiei dumneavoastră, de la stat către Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor, în baza unui contract de sponsorizare. Suma poate fi redirecționată gratuit până pe 31 decembrie 2023.

Suma sponsorizată poate fi:

20% din impozitul pe profit sau 0,75% din cifra de afaceri (minimul dintre cele două) pentru companiile care plătesc impozit pe profit

20% din impozitul pe venit pentru companiile care plătesc impozit pe venit (microîntreprinderi)

Pentru orice informații sau detalii vă stăm la dispoziție la 0753.174.606 sau la vlad.lupes@niciodatasingur.ro.

  • 0800-123456 (24/7 Support Line)
  • info@example.com
  • 6701 Democracy Blvd, Suite 300, USA