Niciodată singur, mereu conectați

foto: Dumitru Angelescu (Libertatea)

35 de vârstnici singuri din București au primit tablete, conexiune la internet și training din partea voluntarilor pentru folosirea aplicațiilor online de socializare. Prin acest proiect, ce își propune diminuarea sentimentului de singurătate în rândul vârstnicilor accentuat de perioada distanțării sociale, Asociația Niciodată singur – Prietenii Vârstnicilor continuă în siguranță socializarea de grup cu ajutorul tehnologiei.

Având în vedere evoluția pandemiei COVID-19, evenimentele de grup în care sunt implicați vârstnicii singuri au fost anulate, cel puțin până la sfârșitul anului, inclusiv excursii de vară, ieșiri la masă, seri la teatru sau diverse întâlniri de socializare. La începutul lunii iunie, fiecare vârstnic a primit o tabletă 3G, conexiune lunară  la internet și un manual special creat în care sunt explicate modul de folosire al tabletei și instrucțiuni pentru diverse aplicații de socializare. În plus, voluntarii Niciodată Singur au ajutat seniorii beneficiari cu crearea de conturi, dar și cu instrucțiuni specifice pentru apeluri Skype, folosirea aplicației WhatsApp, navigarea pe internet, trimiterea de emailuri și multe altele.

foto: Dumitru Angelescu (Libertatea)
foto: Dumitru Angelescu (Libertatea)

Proiectul a fost foarte bine primit de către vârstnici, chiar dacă cei mai mulți dintre ei nu intraseră niciodată în contact cu noile tehnologii. Cu multă răbdare, voluntarii i-au vizitat rând pe rând, de mai multe ori, pentru a le explica cum se folosește tableta primită în dar. „E păcat să plec dincolo fără să învăț…”, e de părere dna. B, de 84 de ani, beneficiar Niciodată Singur. Lecțiile continuă, la cererea vârstnicilor, pe tot parcursul verii. Majoritatea sunt foarte motivați să învețe, mai ales că în felul acesta s-au putut conecta și vedea cu rudele plecate în străinătate sau au putut socializa cu prieteni vechi.

Voluntarii organizează săptămânal sesiuni online de socializare pe aplicația Skype pentru beneficiarii Asociației Nivciodată Singur. Fiecare vârstnic este informat de ora la care are loc întâlnirea și așteaptă să fie sunat. Lucrurile merg din ce în ce mai bine și la fiecare întâlnire online participă din ce în mai mulți vârstnici, semn că fiecare lecție cu voluntarii îi ajută să fie mai încrezători în folosirea tehnologiei.

În curând și alți vârstnici singuri vor primi tablete și vor beneficia de training, iar socializarea online va căpăta noi forme pentru acei seniori incluși în program. Voluntarii vor organiza pentru ei jocuri și quiz-uri online, dezbateri pe diverse teme sau cluburi de carte.

(material Jurnal TVR, iulie 2020)

Proiectul este susținut prin Fondul pentru Vârstnici al Fundației Regale Margareta a României. De asemenea, internetul vârstnicilor este suportat lunar, de către donatori. Cei care doresc să facă o donație, o pot face aici. 

Din anul 2015, Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor oferă ajutor moral, practic și material vârstnicilor singuri din București, Brăila, Pitești, Ploiești, Constanța și Târgoviște. În perioada pandemiei, voluntarii organizației sunt alături de cei 716 vârstnici care locuiesc singuri sau în căminele de bătrâni cu pachete de alimente și produse, vizite în condiții de siguranță, apeluri telefonice și activități online. Organizația face parte din Federația Internațională Les Petits Freres des Pauvres, care dezvoltă la nivel mondial programe pentru vârstnicii singuri, săraci sau izolați.

 

  • 0800-123456 (24/7 Support Line)
  • info@example.com
  • 6701 Democracy Blvd, Suite 300, USA