Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor marchează „Săptămâna conștientizării problemei singurătății”.

  • Home
  • Știri
  • Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor marchează „Săptămâna conștientizării problemei singurătății”.

În perioada 13 – 17 iunie, Asociația Niciodată Singur – prietenii vârstnicilor se alătură Marmalade Trust pentru a marca „Săptămâna conștientizării problemei singurătății”.

Pe 16 iunie, de la ora 16:00, Niciodată Singur propune o dezbatere online despre problemele și efectele singurătății, în baza studiului „Explorarea singurătății în rândul vârstnicilor din România.”

Au participat:

Andreea Dîrzu, Account Director Qualitative Division | Creative & Brand Guidance – Kantar România, Ana-Maria Constantinescu, Psiholog, activist în domeniul sănătății mintale, voluntar în cadrul organizației Deprehub, Aurelia Pasăre, Președinte Asociatia Four Change și Vice-Președinte Federația SenioriNET, Cătălin Dinu, Director Executiv Niciodata singur – prietenii vârstnicilor.

Puteți urmări dezbaterea aici:

Cei interesați se pot alătura evenimentului live, pe paginile de Facebook Niciodata singur – prietenii varstnicilor și SenioriNET.

Cercetările arată că singurătatea și izolarea socială au repercusiuni grave asupra sănătății mentale și fizice, care sunt comparabile cu obezitatea și fumatul. Singurătatea crește riscul unui atac vascular cerebral, de a dezvolta boli coronariene de hipertensiune arterială. În ultimii ani, din ce în ce mai multe persoane de toate vârstele declară că se simt singure.

„Cereți oricui să-și imagineze o persoană singură și cei mai mulți își vor imagina o persoană în vârstă, care trăiește singură” spun cei de la Marmalade Trust, care au demarat această inițiativă.

Pentru vârstnici, singurătatea este și mai grea. Asociația Niciodată Singur – prietenii vârstnicilor și Kantar România au realizat, în 2021, cel mai amplu studiu național despre nivelul și efectele singurătății în rândul vârstnicilor din țara noastră. Datele au arătat că 1 din 4 vârstnici din mediul urban, adică peste 450.000 de vârstnici, se confruntă cu un grad ridicat de singurătate, iar 36% dintre respondenți resimt un grad mediu de singurătate. 32% dintre seniori se simt marginalizați și trăiesc într-o continuă izolare. Factori precum starea de sănătate precară sau pierderea partenerului de viață contribuie la restrângerea interacțiunilor sociale, astfel încât 28% dintre aceștia ajung să socializeze cu maximum 4 persoane într-o lună întreagă.

Studiul Niciodată Singur este de acum disponibil online și poate fi descărcat de mai jos:

  • 0800-123456 (24/7 Support Line)
  • info@example.com
  • 6701 Democracy Blvd, Suite 300, USA