La ce te gândești când cineva spune cuvântul vară?

La valurile mării, la cântecul pescărușilor, la mirosul de iarbă crudă? La Roma, la Paris sau la o casă la țară?

Vara este anotimpul soarelui și veseliei. Cei mai activi, tineri și norocoși își fac planuri de vacanță, postează de pe plaje însorite sau caută oferte pentru o nouă destinație. Vârstnicii singuri știu deja care este itinerarul lor: din bucătărie în sufragerie, din dormitor la baie și, când se simt în stare, fac un „city break” la piață.

Deseori vârstnicii nu pleacă nicăieri pentru că nu își permit vacanța. Chiar și atunci când, cu chibzuința lor, mai pun un ban deoparte, acești bani sunt pentru zile negre, nu pentru zile însorite.

De cele mai multe ori, însă vârstnicii nu călătoresc din teamă și singurătate.

Doamna Croitoru nu a fost în prea multe vacanțe nici în tinerețe, dar cele mai dragi îi sunt amintirile cu marea și rochia alb-negru pe care o îmbrăca în verile de altădată.
„Începi să ai teamă. Nu neapărat de ceva concret, teama vine de nicăieri la vârsta asta. Dacă cineva îmi zice să merg oriunde, eu merg, dar nu singură. Singurătatea e întuneric, e un blocaj.”
Doamna Dinu are probleme de sănătate care nu îi permit să se deplaseze ușor. Ar vrea să mai vadă locuri frumoase din România, dar merge greu și nu ar vrea să aștepte lumea după ea.
„Vacanța mea înseamnă să am grijă de flori și să le văd înflorite.”
Domnul Oprișan și-a făcut ultima dată bagajul cu mai bine de 10 ani în urmă, când a plecat să își viziteze sora.
„Nu îndrăznesc să plec singur, am o reținere, câteodată nici nu-mi explic. Dacă nu ești umblat și nu cunoști regulile, obiceiurile, te descurci mai greu. Unii sunt fricoși, eu nu am teamă, aș merge oriunde, dar nu am posibilități și nu aș merge singur.”

Doar 7 % dintre vârstnicii de peste 65 de ani din România călătoresc măcar o zi pe an, procentul este cel mai mic din UE, conform unei statistici realizate de Monitor Social.

La acest lucru contribuie și faptul că românii sunt europenii cei mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială. Conform celui mai recent raport Eurostat, 34% din populație este expusă la acest risc.

Cu ajutorul tău, peste 300 de vârstnici, însoțiți de voluntari, pot merge într-o excursie gratuită organizată de Niciodată Singur. Vrei să fii tu cel care le aduce soarele vara asta?

Donează și echipează un bunic pentru vacanță!

Alege din lista de mai jos ce vrei să dăruiești pentru ca un vârstnic să meargă în vacanță vara aceasta, apoi completează formularul de donație.


Transport


Masă


Goodie-bag


Asistență medicală


Vizită obiectiv


Fotografii


Pachet complet

+ Transport (80 lei)
+ Masă (70 lei)
+ Goodie-bag (65 lei)
+ Asistență medicală (45 lei)
+ Vizită obiectiv (40 lei)
+ Fotografii (35 lei)
PACHET COMPLET (335 lei)
  • 0800-123456 (24/7 Support Line)
  • info@example.com
  • 6701 Democracy Blvd, Suite 300, USA