Pandemia singurătății omoară vârstnicii României

 • Home
 • Știri
 • Pandemia singurătății omoară vârstnicii României

Pandemia singurătății omoară vârstnicii României

1 din 4 vârstnici se confruntă cu un grad ridicat de singurătate

 • 1 din 4 persoane de peste 65 de ani din mediul urban resimte un grad ridicat de singurătate și peste 50% se simt singuri deseori. 
 • 3 din 10 vârstnici nu au cu cine socializa sau pe cine să se poată baza în situații de necesitate.
 • 28% nu interacționează cu mai mult de 4 persoane într-o lună întreagă.
 • 1 din 4 vârstnici declară că are o stare proastă de sănătate fizică și mentală, iar singurătatea le accentuează acestora problemele medicale.
 • În luna decembrie, Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor lansează o campanie menită să atragă atenția asupra izolării sociale și a singurătății persoanelor vârstnice.

Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor lansează campania ,,Pandemia Singurătății”  – o campanie de creștere a gradului de conștientizare cu privire la problemele cu care se confruntă vârstnicii singuri români dar și de strângere de fonduri pentru aceștia. Scopul campaniei este de a determina publicul larg să înțeleagă starea de singurătate a seniorilor și să se implice în a le oferi bătrâneți  demne și liniștite. 

În acest sens, Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor lansează rezultatele unui studiu național, realizat de Kantar România, cu privire la indexul singurătății și efectele acesteia printre seniorii români. Conform studiului, 1 din 4 vârstnici din mediul urban, adică peste 450.000 de vârstnici, se confruntă cu un grad ridicat de singurătate, iar 36% dintre respondenți resimt un grad mediu de singurătate. 32% dintre seniori se simt marginalizați și trăiesc într-o continuă izolare. Factori precum starea de sănătate precară sau pierderea partenerului de viață contribuie la restrângerea interacțiunilor sociale, astfel încât 28% dintre aceștia ajung să socializeze cu maximum 4 persoane într-o lună întreagă. 

,,Bunicii noștri nu doar că sunt singuri, însă și-ar dori să fie în continuare utili și vizibili pentru societate, iar pentru acest lucru au nevoie de sprijinul nostru. Singurătatea duce la depresie și la degradarea sănătății fizice, ceea ce aduce de multe ori o moarte prematură pentru seniori. Principala dificultate cu care ne confruntăm este de a ajunge la ei și a depăși barierele cu privire la recunoașterea impactului singurătății în viața lor. Cei care ne-au dat atât de multe nu trebuie să sufere, fiind ignorați de societate. Misiunea Niciodată Singur este de a ajunge la toți vârstnicii aflați în această situație și de a le reda bucuria de a trăi’’ 

a declarat Cătălin Dinu, Director Executiv Niciodată Singur- Prietenii Vârstnicilor. 

Conform rezultatelor din studiu, singurătatea apăsătoare le afectează vârstnicilor inclusiv starea de sănătate: astfel, 1 din 4 seniori declară că are o stare proastă de sănătate fizică și mentală. Dintre persoanele cu un grad ridicat de singurătate, 39% au probleme fizice, de două ori mai mult decât media. 

Sănătatea îi determină pe bătrâni să petreacă mai mult timp în interiorul casei: 64% dintre seniori petrec mare parte din timp realizând activități casnice, cum ar fi gătit sau curățenie, ocupații folosite ca mecanisme în lupta cu singurătatea. Rutina lor arată astfel: 43% ies la plimbare exclusiv în jurul casei sau în parc, 33% se uită la televizor, iar doar 27% au activități în afara casei, grădinăresc sau au alte hobbyuri. Cei care se confruntă cu un grad ridicat de singurătate ies și mai puțin din casă (18%). 

 • 0800-123456 (24/7 Support Line)
 • info@example.com
 • 6701 Democracy Blvd, Suite 300, USA