69 de seniori din 3 orașe au beneficiat de ateliere de educație digitală realizate de Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor, cu sprijinul Fundației Orange și al programului Susține un ONG, ediția 2024.
Proiectul „Vârstnici mereu Conectați” s-a derulat timp de șase luni pentru 69 de vârstnici din Constanța, Brăila și Ploiești care au participat la sesiuni de digitalizare organizate cu ajutorul a 34 de voluntari, formați special pentru a deveni moderatori în cadrul acestor sesiuni.
Proiectul a constat în organizarea a 6 ateliere de digitalizare, în cadrul cărora seniorii au învățat cum să utilizeze aplicații de mesagerie, să trimită e-mailuri, să plătească facturi online și chiar să folosească Google Maps, astfel deschizându-le noi oportunități de a rămâne conectați cu cei dragi și de a accesa resurse digitale.
Pentru a asigura continuitatea educației digitale, proiectul a inclus distribuirea a 100 de manuale către beneficiari, cu scopul de a facilita procesul de învățare și de a extinde accesul și pentru alți seniori din cadrul programelor asociației.
Atelierele au fost desfășurate în colaborare cu parteneri locali precum Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, Biblioteca Județeană „Panait Istrati” din Brăila și Centrul de Socializare al Seniorilor Niciodată Singur din Ploiești.
Doamna Coca, beneficiară a proiectului, mărturisește despre impactul acestor ateliere: ”Am venit cu emoție, dar am simțit respectul și atenția acordată de către “instructori“: zâmbitori și entuziasmați. Atmosfera plăcută mi-a creat o emoție pozitivă și mi-a dat curaj să pun mâna pe aplicațiile internetului!.”
Experiența a fost una plăcută și pentru voluntari și a reușit să creeze o conexiune autentică între generații. Bogdan Staicu, voluntar: „Am văzut cât de mult au progresat și cum s-au bucurat să descopere cum să comunice online. A fost o onoare să-i sprijinim și să ne bucurăm împreună de reușitele lor.”
Proiectul „Vârstnici mereu Conectați” este un pas important în eforturile Asociației Niciodată Singur de a asigura accesul seniorilor la lumea digitală și de a promova incluziunea digitală a vârstnicilor, astfel încât aceștia să nu rămână în urmă, neajutorați și izolați și să se simtă parte activă a comunității moderne.